Udržitelnost v interiérovém designu

Udržitelnost v interiérovém designu

Je již málo z nás kterým stále nedochází, jaký dopad na životní prostředí a kvalitu života mají nerecyklovatelné materiály, výfukové plyny či masová produkce. Co si ale mnozí z nás neuvědomujeme je, že se snížením těchto globálních rizik můžeme začít již u nás doma.

Neznamená to ale omezovat se, ba naopak! Většina kvalitních designových společností po celém světě si je těchto rizik vědoma a zaujala rázný a kreativní postoj. Nejenže využívají snadno recyklovatelné a obnovitelné materiály ale dávají věcem druhý život. Pokud si stále lámete hlavu nad tím, jaký materiál zvolit, nebo jak vybrat produkt, který vydrží léta, tento článek je přímo pro Vás!

Co zahrnuje udržitelnost v interiérovém designu?

Používání udržitelných materiálů

Při vybírání nábytku, či interiérových doplňků musíme brát v úvahu životnost a dlouhodobý dopad jednotlivých materiálů na životní prostředí.

Růst udržitelného konceptu

Význam udržitelných materiálů dnes hraje při plánování projektu zásadní roli. Architekti a návrháři interiérů tvrdě pracují na tom, aby se tento koncept rozšířil do celého světa. S tím se udržitelnost stává důležitou cestou pro nás všechny.

PLINTH odkládací stolek

Globální environmentální a psychologické dopady

Udržitelné materiály stárnou s námi a stávají se významnou součástí naší vlastní historie. K starým kouskům se váže mnoho příběhů a vzpomínek, kterých se nechceme jen tak vzdát.

Kterým materiálům dát tedy přednost?

Ovčí vlna 

Vlna je  udržitelný a rychle obnovitelný materiál, který využíváme již přes 8000 let. Ovčí vlna je 100% přírodní produkt. Protože ovce přirozeně produkují vlnu, vyžaduje k její výrobě využíváme zlomek energie než její ekvivalenty vyrobené člověkem - přičemž většina této energie je nutná k praní vlny před jejím použitím.

Organická bavlna

Pěstuje se bez použití pesticidů, herbicidů nebo jiných chemických hnojiv. Má obrovský přínos pro vaše zdraví i životní prostředí.

Len 

Len je rostlina s ohromnou historií ze které se vyrábí ložní prádlo, stolní textil či oblečení. Na lnu je skvělé, že každá část rostliny je využita, tudíž nejsou žádné vedlejší nevyužité produkty. Běžným vedlejším produktem lnu je lněný olej.

Kvůli pracnému zpracování a času, který je zapotřebí k výrobě lněné příze je len mezi mnoha je považován za luxusní látku.

HEAVY set lněných ručníků

Len za nás tedy vyhrává, protože je odolný, může být udržitelnější než většina ostatních materiálů a díky němu se budete cítit jako na jachtě ve Středomoří.

Paper mache 

Tento materiál je rozhodně velmi šetrný k životnímu prostředí a může být vyroben zcela z recyklovaných materiálů. Je odolný, dlouhotrvající, lehký a lze jej zakončit různými typy povrchové úpravy.

EARTH vysoká papírová váza

Přírodní kameny

Dalším neuvěřitelně univerzálním materiálem pro váš domov je přírodní kámen, jako je travertin nebo mramor. Tyto kameny přicházejí v tak široké škále barev a vzorů, že téměř zaručeně najdete něco, co se vám bude líbit. Pokud chcete předělat svou kuchyň nebo koupelnu, udržitelný materiál pro interiérový design, jako je travertin, může přidat eleganci a barvu současně.

Znovu použít 

Nebojte se věcí, které jsou tzv. znovu použité! Podívejte se na předměty, které již doma máte, a přemýšlejte o tom, jak jim můžete dát nový život. Mnoho designérů znovu obnovuje materiály, jako jsou plastové PET lahve, které následně zpracovávají do vln, váz nebo nábytku.

LEVELS BONE koberec z recyklovaných pet lahví