Stoff Nagel

Stoff Nagel

Nápad, který stojí za vytvořením ikonických svícnů Stoff Nagel

Dvacet let předtím, než svícen STOFF Nagel vůbec uzřel denní světlo světa designu a stal se jedním z nejoblíbenějších svícnů světa, byla rodina Nagelů hluboce zasažena nedávným koncem druhé světové války a opakovanými bombovými útoky, které do značné míry srovnaly nedaleké město Kolín nad Rýnem se zemí.

Tisíce lidí se ocitli bez domova a rodina Nagel nevěřícně hleděla na postupně vylidňující se rodnou vesnici. Ve snaze vytvořit nové živobytí byli čtyři bratři Nagelovi vysláni, aby sbírali prázdné americké nábojnice. Mosazné nábojnice byly skvělé aby jejich otec, vyučený kovář, přeměnil válečné zbytky na popelníky, vázy a svícny.

PRODUKTY STOFF NAGEL

Není známo, zda se svícny zrodili z otcovy vynalézavosti nebo později pod rukami jeho synů, kteří vystudovali kolínskou školu umění a nadále tvořili, jako sochaři a stříbrotepci. Jediné, co víme je, že jejich nesmrtelné designy s námi budou a nadále budou utvářet moderní pohled na design. 

Setkání, které změnilo vše

Pouhých 20 let po skončení druhé světové války se nyní 35-letý Hans Nagel setkal s architektem a umělcem Werner Stoffem. Nagel se už dlouho zajímal o výrobu stolních souprav, zatímco Stoff pracoval, jako produktový designér a vyvinul vlastní autentickou linii produktů pro jeho značku. Jejich společná láska k dobrému designu a vášeň pro umění zahájila kouzelnou spolupráci.

Tři díry ve sněhu

Jak to tak s dobrým designem už bývá, nápad vzniku svícnů vznikl náhodou, kdy při návštěvě alp Nagel při pádu vytvořil svými prsty tři díry na prsty. Otvory připomínaly svícen - krásný, tvarovaný a jednoduchý s prostorem pro tři štíhlé tyčinky. Nagel následně společně se Stoffem vytvořili sérii svícnů připomínající obtisk Nagelovy ruky ve sněhu. Kolínské znovuzrození přineslo do města první trh s uměním na světě. Světový design byl silou ovlivňující všechny vrstvy společnosti a držák na svíčky se stal předmětem umění, symbolizující odklon od současného stavu.

BLACK STOJAN NA SVÍČKY

Nyní je svícen od Stoff Nagel žádaný po celém světě díky svému dynamickému a hravému designu. Kousky tohoto svícnu lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak skvělé instalace.