Psychologie barev: Jak vybrat tu správnou barvu do interiéru?

Psychologie barev: Jak vybrat tu správnou barvu do interiéru?

Všichni dozajista víme, že barvy mají v interiéru zásadní roli. Barvy v interiéru jsou úzce spojeny s našimi vnitřními emocemi a náladou. Různé barvy a odstíny vytváří různé emoce, tudíž je nutné se zamyslet, jakou chceme aby daná místnost vyzařovala atmosféru.

Používání barev nemusí být nutně pro slabé povahy, ale jejich schopnost jedinečně a definitivně vytvořit zážitek a změnit emoce z nich činí jeden z nejdůležitějších a nejcennějších nástrojů v interiérovém designu. Vybrání té správné barvy však může být velký oříšek a proto jsme si pro Vás připravili pár základních faktů a triků, které zvážit před realizací Vašeho interiéru.

ŽLUTÁ

Není žádným překvapením, že žlutá je v psychologii barev spojena s radostí, optimismem a energií. Ať už je to hořčice, citron nebo dětská žlutá, odstín je vždy nezaměnitelně zářivý.

Držte se zlatých odstínů a využijte barvy v zatemněných oblastech vašeho domova, abyste uvedli pocit světla a prostoru.

Hravé žluté odstíny se perfektně hodí pro dětskou ložnici a školky, ale barva může být také dospělá a funguje prakticky v každé místnosti, kde chcete dodat výše zmíněné faktory. Rozzařte svůj dům a kombinujte nespočet odstínů žluté pro docílení maximální hloubky.

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : ŽLUTÁ

ČERVENÁ

Nadčasové neutrály mohou být v dnešní době favoritem číslo jedna, ale nic se nevyrovná svůdným, elegantním a ušlechtilým tónům červené.

Ambice a síla vůle jsou další vlastnosti spojené s tímto odstínem, a proto může být červená produktivní volbou pro domácí kanceláře a kreativní prostory.

Červená je jedním z nejdramatičtějších odstínů a jednou z nejlákavějších barev. Je to často spojeno s pocity, jako je vášeň, vzrušení a energie.

 

Ať už chcete nasměrovat Váš interiér k bohatému vzhledu, tradiční estetice nebo pop-artovému nádechu, červená vám dozajista poskytne dokonalé řešení.

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : ČERVENÁ

RŮŽOVÁ

Růžová vypadá skvěle téměř v každé místnosti. Růžová je skvělou volbou pro šatnu. Barva vytváří nejen pěknou kulisu pro váš šatník, ale také prohřívá prostor a může lichotit tónu pleti. Na druhou stranu růžovou ve foyer, můžete udělat velké prohlášení. Je to obvykle první místnost, do které vstupujeme, a ta pravá růžová může udělat vzrušující první dojem.

Růžová barva, je nesmírně podceňovaná barva, která se často používá pouze pro vybavení pokoje malých dívek.

 

Psychologie této nesmírně klidné barvy, k nám hovoří o výchově, lásce a ženskosti. Plyšové látky v růžové barvě, jako je samet, dodávají v růžové barvě nádech bohatství, naopak růžová v kůži dodá sexy vzhled.

Kuchyně se však považují za velké investice, a pro mnoho z nás, může být růžová v takové místnosti strašidelná.

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : RŮŽOVÁ

MODRÁ

Modrá je bezpochyby jedním z nejsilnějších odstínů psychologie barev. Hluboké, výrazné odstíny, jako je námořnická a královská modrá, jsou skvělé pro vyvolání sebevědomí a jsou spojeny s obdivuhodnými vlastnostmi, jako je loajalita, důvěra, mír a úspěch.

Světlejší odstíny barev navodí doma pocit klidu a vyrovnanosti, díky čemuž se skvěle hodí do ložnic, koupelen a obytných prostor, kde si chcete odpočinout.

 

Odstíny modré nikdy nevyjdou z módy. Můžeme tedy předpokládat, že hrajeme na jistotu, pokud si vybavíme místnost modrými prvky. Kombinujte různé odstíny modré a poznejte, kolik toho tato barva nabízí. Je už jen na Vás, jak s barvou naložíte a pokud se rozhodnete barvu použít napříč celou místností v různých odstínech, tónech a texturách pro vytvoření harmonie a uklidňující atmosféry. 

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : MODRÁ

ČERNÁ

Černá je vskutku nadčasová barva ve všech aspektech designu. Ať už nevíte, co si obléct nebo jakou barvu nábytku zvolit, neutrálnost černé Vám vždy nabídne nadčasovost, nestárnoucí eleganci a sofistikovanost.

Černá je barvou, která nejen dodá místnosti serióznost ale také eleganci a nadčasovost.

Černá v kombinaci s červenou a bílou je vždy ohromující, poutavá barevná kombinace. Je to fantastická barva pro dekoratéry interiérů, v japonském designu jsou velmi oblíbené černé lesklé laky, které kombinují červenou a bílou a působí velmi nápadně.. Je to dobrá barva pro použití na podlaze, protože je tmavá a zakládá barevné schéma.

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : ČERNÁ


ZELENÁ

Zelená je mimořádně pozitivní odstín barvy, protože stimuluje rovnováhu myšlenek, růst a obnovu. Na přímo nás spojuje s přírodním světem a je to neuvěřitelný způsob, jak v interiérech přinést osvěžující pocit přírody, zvláště když váš domov nachází ve městě s malou okolní zelení.

Odstín přichází v různých atraktivních odstínech, od smaragdové a nefritové až po olivovou a limetkovou.

 

Vytváří ideální barvu stěn v prostorech, kde potřebujete otevřít mysl, jako jsou kuchyně a domácí studovny. Nechte se unést širokou škálou zelených odstínů a vytvořte si místo, kde budete rádi trávit Vaše volné chvíle. Zelená je barva života, obnovy, přírody a energie a je spojena s růstem, harmonií, svěžestí, bezpečností, plodností a pozitivním prostředím. Naopak, zelená je také spojována s - penězi, financemi, bankovnictvím, ctižádostí, chamtivostí a žárlivostí. Zelená tedy odráží směsici pozitivních i negativních sil přírody. Zelená je barva rovnováhy a harmonie a věří se, že obsahuje mocné energie přírody, růstu, touhy expandovat nebo růst. Barva se proto často používá, když je potřeba vyvolat pocit rovnováhy a pořádku

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : ZELENÁ

ŠEDÁ

Šedá je jednou z těch nejuniverzálnějších barev, které mohou zaujmout řadu osobností. Předpokládá se, že tento odstín v psychologii barev ovlivňuje vnímání a inteligenci.

Říká se také, že vyvolává pocit klidu a vyrovnanosti - kvalita, která je ideální pro rodinné domy.

Šedá je barva je nejčastěji spojována s průmyslovým prostředím. Jak to ovlivní naše vnímání barvy? Podíváme-li se na šedou, uvidíme barvu, která není ani černá, ani bílá. Vzhledem k tomu, že prakticky chybí barva, nepřitahuje na sebe žádnou pozornost, udržuje si odstup a zůstává oddělena. 

 NAKUPUJTE PODLE BARVY : ŠEDÁ